Huis te Lande in Rijswijk

Facelift met een nieuwe inhoud

Woningcorporatie Vestia is bereid een kantoor van het ministerie van VROM en de Huurcommissie te transformeren tot woonvoorziening voor cliŽnten van Steinmetz | de Compaan. Dat hoort bij de maatschappelijke rol van de sociale onderneming. De architect slaagt er in om van een typisch bedrijfspand een appartementencomplex te maken waar mensen met forse rolstoelen bewegingsvrijheid hebben. Ook de buurt ervaart de vernieuwing van het pand als verbetering.

Opgave, opdrachtgever en architect

Een leeg kantoorpand is een crime voor de omwonenden. Toch is sloop is nooit een optie geweest, want de betonconstructie is nog prima en een nieuw gebouw van vergelijkbare omvang zou op verzet stuiten in de omgeving. Opdrachtgever en architect stellen vast dat er ruimte genoeg is voor de gewenste appartementen, ontmoetingsplekken en personeelsruimten. De interne verbouwing wordt gecombineerd met aanpassingen aan de buitenkant.

Gewoon wonen

Voor de zorgaanbieder is het kantoorpand een zeldzame kans om op een centrale plek in Rijswijk terecht te komen. Dat leidt niet automatisch tot integratie in de buurt, maar het begin is er. Het pand is op maat verbouwd voor een bijzondere cliŽntengroep, maar door de omvang van de appartementen is het pand eventueel geschikt te maken voor gewone verhuur, mocht Steinmetz | de Compaan het collectieve huurcontract willen opzeggen.

Meer informatie

06-01-2011