S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Oproep: problemen met passend toewijzen zorgwoningen?

Minder nieuwbouw van zorgwoningen. En langere wachttijden voor ouderen en mensen met een beperking. Dat is het scenario dat dreigt nu corporaties vanaf volgend jaar hun woningen passend naar inkomen moeten toewijzen. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg roept corporaties en zorgorganisaties op om hun mening en ervaringen kenbaar te maken. Minister Blok benut dit voor zijn besluit over een uitzondering voor zorgwoningen.

Foto: Flickr: -JvL-

Corporaties moeten vanaf 2016 minstens 95% van de huishoudens die in aanmerking komen voor huurtoeslag huisvesten in woningen met een huurprijs onder de aftoppingsgrens (voor één- en tweepersoonshuishoudens €576 en voor meerpersoonshuishoudens €618). Zorgwoningen zijn vanwege hun aanpassingen vaak duurder, maar huurders met een beperking of AOW kunnen aanspraak maken op veertig procent huurtoeslag boven de aftoppingsgrens. Dit maakt zorgwoningen met een huur tussen € 576 / € 618 en € 710 beter bereikbaar voor huurders met recht op huurtoeslag. Met passend toewijzen gaat die vlieger niet meer op: zorgwoningen met een huur boven de aftoppingsgrens mogen niet meer aan deze doelgroep worden verhuurd.

Uitzondering op passendheidsnorm

Het CDA heeft aan de minister gevraagd om woningen die voldoen aan de criteria van de zorgwoningtoeslag (de voormalige serviceflat-toeslag van het woningwaarderingsstelsel) uit te zonderen van de passendheidsnorm. Dat betekent dat het om een drempelloze woning moet gaan, en er een gemeenschappelijke ruimte en alarminstallatie in het complex is. Minister Blok heeft toegezegd deze uitzondering te onderzoeken, maar heeft daarvoor onderbouwing vanuit ActiZ en Aedes nodig.

Deel uw ervaring en inzichten!

Voorziet u problemen bij het passend toewijzen van uw zorgwoningen? Dreigt de bouw van uw geplande woonzorgcomplex niet door te gaan vanwege de nieuwe regels vanaf 2016? Het Kenniscentrum verneemt graag uiterlijk 7 september 2015 uw ervaringen en inzichten en brengt deze over naar Den Haag:

08-07-2015 16:55

Stel een vraag


Rogier Goes
Adviseur KenniscentrumPenny Senior
Adviseur Kenniscentrum

D E F