S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Expeditie Begonia 2018: congres over woonvariaties

10
OKT

Foto: Claudia Kamergorodski

Expeditie Begonia - Woensdag 10 oktober 2018

Kom naar Expeditie Begonia om de nieuwste woonvariaties te zien; van prille ideeën tot vergevorderde plannen en gerealiseerde woonvormen. Voor langer of weer thuis wonen zijn nieuwe tussenvormen nodig: woonvormen die het gat vullen tussen geheel zelfstandig wonen en verblijf in een instelling. Een inclusieve samenleving vraagt om meer variatie in wonen, welzijn en zorg. Prettig wonen - veilig en met contacten en voorzieningen in de buurt - is een basisvoorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. Daarom organiseert het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg voor de vierde keer Expeditie Begonia. Bekijk de deelnemende projecten of meld u direct aan!

Al 600 deelnemers! Bekijk het overzicht van aanwezige organisaties (pdf)

Versterken van sociale netwerken

Dit jaar staat het versterken van sociale netwerken centraal. Hoe kunnen woonvormen bijdragen aan het in stand houden of uitbouwen van het netwerk van burgers? Bij het langer thuis of opnieuw thuis wonen is het hebben van een kring aan familieleden, vrienden, professionals, vrijwilligers, buren van groot belang. Om eenzaamheid te voorkomen of te verminderen, om participatie te stimuleren, zodat mensen zo prettig mogelijk kunnen wonen in de wijk. Dit vraagt om de juiste infrastructuur: voorzieningen in de nabijheid, plekken om elkaar te ontmoeten, mogelijkheden om mee te doen. Met Expeditie Begonia op weg naar een inclusieve samenleving vol woonvariaties!

Inspiratie en verdieping

In een afwisselend programma maakt u kennis met woonvormen die ouderen en mensen met een beperking of GGZ-problematiek in staat stellen comfortabel te wonen met zorg nabij. Met inspirerende sprekers, projectpresentaties en verdiepende colleges.

Programma

09.15 uur Ontvangst deelnemers
10.00 uur Cabareteske opening door Marc de Hond, tv-presentator, ondernemer, schrijver, theatermaker
10.15 uur Aftrap door dagvoorzitter Marc de Hond met Daniëlle Harkes, manager en Yvonne Witter, adviseur van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg
10.30 uur Passend wonen in de wijk; samen aan de slag
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
10.45 uur Overhandiging eerste exemplaar publicatie 'Bouwstenen voor de toekomst; lessen uit 15 jaar werken aan samenhang in wonen, welzijn en zorg' aan de minister.
10.50 uur De betekenis van wonen en een inclusieve samenleving bij herstel
Martijn Kole, initiatiefnemer ENIK (een recovery college), adviseur Raad van Bestuur Lister en ervaringsdeskundige
11.05 uur Tegen de zachte uitsluiting; pleidooi voor (gelijk)waardig ouder worden
Hedy d'Ancona
, oud-politica en lid van het Comité van aanbeveling van Studiekringen50plus 
11.20 uur Op ontdekkingsreis naar woonvariaties (sessies)
Tijdens vier rondes maakt u in workshops en rondetafelgesprekken kennis met uiteenlopende woonvormen. Ook kunt u deelnemen aan verdiepende colleges van onder meer Monique Kremer, Ad en Freya Pijnenborg en George de Kam. 
Bekijk het overzicht van de sessies
12.20 uur Lunch
13.00 uur Op ontdekkingsreis naar woonvariaties (vervolg) Korte after-lunch sessie 
13.30 uur Op ontdekkingsreis naar woonvariaties (vervolg)
14.30 uur Tussenstop (pauze)
14.45 uur Op ontdekkingsreis naar woonvariaties (vervolg)
15.45 uur Afsluiting met hapje en een drankje
17.00 uur Einde bijeenkomst

Voor wie

Expeditie Begonia is interessant voor een brede doelgroep: bestuurders, managers en projectleiders van woningcorporaties en zorgorganisaties, gemeenten, welzijnsorganisaties, patiënten- en consumentenorganisaties, actieve burgers, makelaars, ondernemers, banken en fondsen.

5 PE-punten (voor bestuurders woningcorporaties)

Vragen/suggesties?

Heeft u suggesties voor projecten die niet mogen ontbreken of andere opmerkingen of vragen? Neem dan contact op met of .

29-01-2018

Praktische info


Expeditie Begonia vindt plaats op woensdag 10 oktober 2018, 9.15 tot 16.30 uur, De Rijtuigenloods te Amersfoort.

Kosten

  • 245 euro voor professionals van organisaties aangesloten bij Aedes, ActiZ, GGZ Nederland, VGN, RIBW Alliantie, Federatie Opvang en Sociaal Werk Nederland.
  • 395 euro voor overige professionals
  • Vrijwilligers en actieve burgers kunnen een kortingsplaats aanvragen. Een kortingsplaats kost 45 euro.NB! Er zijn helaas geen kortingsplaatsen meer beschikbaar.

*Bovenstaande tarieven zijn per persoon exclusief BTW.

D E F