De Melkweg Wageningen. Foto: Willem Mes Photography

Bijeenkomst over eenzaamheid en corporaties

Eťn op de†tien mensen is 'sterk eenzaam' en twee op de†tien 'matig'. Eenzaamheid komt onder alle lagen van de bevolking voor en onder alle leeftijdsgroepen. De groep 35-55 jarigen alleenstaande vaders of moeders en koppels met problemen vormen een risicogroep, net als langdurig zieken of mensen met een chronische beperking. Dit vertelde professor Jenny De Jong-Gierveld emeritus hoogleraar aan de VU Amsterdam op een bijeenkomst over eenzaamheid, georganiseerd door corporatie Thuisvester uit Oosterhout. Deze corporatie pakt eenzaamheid actief aan.

Basaal levensgeluk

Johan Westra, directeur van corporatie Thuisvester vindt dat eenzaamheid een thema van iedere corporatie moet zijn. Het gaat over basaal levensgeluk van onze huurders. Het gaat over welbevinden dat noodzakelijk is om prettig te wonen, vindt Westra. Corporaties kunnen een rol spelen bij het voorkomen of verminderen van eenzaamheid. Het ligt misschien niet meteen voor de hand, maar steeds meer corporaties ondernemen gerichte activiteiten om eenzaamheid te voorkomen of te verminderen.

Corporaties in contact

Er zijn meer corporaties die graag met het thema aan de slag willen of al activiteiten ontplooien. Aedes en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg willen deze corporaties met elkaar in contact brengen. Zij organiseren hiertoe op dinsdag 15 februari van 13.00 tot 16.00 uur een kleinschalige bijeenkomst: 'Corporaties, pak eenzaamheid aan' bij corporatie Thuisvester in Oosterhout. Corporaties die bezig zijn met het thema en/of het thema nader willen verkennen komen dan bij elkaar. Het doel is kennis, ideeŽn en ervaringen uitwisselen en inventariseren waar behoefte ligt aan ondersteuning. Thuisvester vertelt over haar aanpak. Verder staan resultaten van een recent onderzoek naar eenzaamheid in gemeenten op het programma en een presentatie over de Thuishuizen, een bijzondere woonvorm voor eenzame ouderen. Een week voor de bijeenkomst ontvangt u een bevestiging, het definitieve programma, de deelnemerslijst en de routebeschrijving. Aanmelden is mogelijk tot 1 februari 2011, maar wees er snel bij want er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

U kunt zich opgeven 035 6268200 of 030 2739635.

Meer informatie

05-01-2011