S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Uitgelicht: Woongemeenschap De Naobers doet het zelf!

"Het grootste struikelblok hebben we bijna genomen. Het is bijna zo ver", zegt Gerard Broeksteeg, bestuurslid bij de LVGO en lid van woongemeenschap De Naobers in Zutphen. De Naobers is onderdeel van een prachtig nieuw complex met drie woongroepen. Naast de woongemeenschap voor senioren komt er een woongemeenschap voor gezinnen (Rowida) en nog een woon-, werkgemeenschap (De Derde fase). In het complex komen ook zorgwoningen. "Die zijn bestemd voor inwoners van Zutphen, maar zeker ook voor bewoners van de woongemeenschappen, zodat familieleden en echtparen bij elkaar in de buurt kunnen blijven als er iemand zorg nodig heeft", aldus Broeksteeg. 

Tijdens het congres 'Expeditie Begonia, op zoek naar meer variatie in wonen en zorg' op dinsdag 24 maart 2015 nodigt het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg u uit voor een zoektocht langs uiteenlopende woonvormen. U maakt kennis met sleutelfiguren van nieuwe woonconcepten, gaat zelf aan de slag met het ontwerpen van een geschikte woonvorm en hoort de inspirerende woonverhalen van anderen. Luister tijdens dit congres naar het boeiende verhaal en enthousiasme van Gerard Broeksteeg en Marijke Moen, beiden actief betrokken bij de Naobers.

Sinds begin 2012 is de initiatiefgroep van De Naobers aangesloten bij het 'Ubuntuplein', een coöperatie van meerdere woongroepen en enkele ondernemers. De Naobers heeft 24 levensloopbestendige woningen, waarvan 10 sociale huurwoningen en de rest koopwoningen of vrije sector huurwoningen. In het complex komen in totaal, met Rowida en De Derde fase erbij, zo’n 100 á 120 woningen. In de plint komen bedrijven, een grandcafé, een zalencentrum en semi-medische voorzieningen.

Buitenlandse investeerder redt het project

Het rond krijgen van de financiering is een enorme vertragende factor gebleken. Uiteindelijk hebben de initiatiefnemers een private investeerder in het buitenland bereid gevonden om de 43 miljoen euro te financieren. Voorwaarde is wel dat de groep moet zorgen voor een eigen inleg van tien procent. "Dus sprokkelen we nu geld bij elkaar, maar dat gaat lukken want we hoeven nog maar een klein beetje", zegt Broeksteeg - eerder nauw betrokken bij de oprichting van een seniorenwoongroep - enthousiast. Hij weet dat het meer dan de moeite waard is, want de Naobers verrijst in een prachtige nieuwbouwwijk vlakbij het station van Zutphen, De Noorderhaven. "Vroeger was het een industriële haven. Nu komt er een nieuwe haven in een nieuwe wijk", waar je toch op rollatorafstand van het centrum bent.

"De naam van de groep, de Naobers (Twents voor 'buur'), zegt het: je bent een goede buur voor elkaar. Maar van intensieve mantelzorg is geen sprake. Het gaat er vooral om dat je gezelschap kunt opzoeken, samen activiteiten kunt ondernemen en je talenten kunt blijven benutten. Je blijft daardoor langer gezond en zelfredzaam. Dat is voor iedereen winst. Een mogelijkheid is om in de toekomst samen zorg in te kopen", aldus Broeksteeg. Volgens Broeksteeg past dit initiatief helemaal bij de boodschap van de overheid: gij zult het zelf uitzoeken. "Nou, dat doen we!"

Zelfbeheer is hele puzzel

De bewoners gaan alles zelf beheren. Dat zelfbeheer is nog een hele puzzel, want de woongemeenschappen hebben zowel huur- als koopwoningen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een bewoner vertrekt en de woning te koop zet? Dan komt er wellicht een nieuwe eigenaar die niet in de smaak valt bij de overige bewoners. En mag je de huurwoning onderverhuren? Hoe zit het met de huurbeschermingswet? Dat soort zaken is de initiatiefgroep nu allemaal aan het uitzoeken. De groep gaat daarbij te rade bij bijvoorbeeld de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO), Woningbouw Vereniging Gelderland (WBVG) en de Woonbond. Als voormalig jurist weet Broeksteeg in ieder geval de weg. "Ik vind ook: als zaken van tevoren goed zijn afgesproken, kun je een boel gedoe voorkomen."

Naar verwachting komt de financiering binnenkort rond en kan aan het einde van het jaar de bouw starten. De tekeningen zijn al gereed. Heijmans heeft de grond al bouwrijp gemaakt. "Ik vind het erg leuk om daar te gaan wonen en verheug me er enorm op", aldus Broeksteeg.

12-02-2015 10:13

Meer informatie

Aedes - vereniging van woningcorporaties
Actiz - organisatie van zorgondernemers

D E F