S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Wonen, zorg en actief ouder worden

Blijven meedoen

Active Ageing is, in het kort, het volwaardig kunnen blijven meedoen van mensen die ouder worden in de samenleving. Professionals op het gebied van wonen, welzijn en zorg kunnen hierin veel betekenen. In het dossier 'Active Ageing' en de blogs en artikelen in de rechterkolom vindt u inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Slotmanifestatie en filmfestival

Op donderdag 28 februari 2013 is de slotmanifestatie van het EUjaar in het nieuwe filmmuseum EYE in Amsterdam. Dit is tegelijkertijd de start van het filmfestival Forever Young. Het filmfestival zal op meerdere locaties in het land een vervolg krijgen.De reeks wordt georganiseerd door ActiZ (vanuit 'Het nieuwe ouder worden'), Stichting Art-Age, EYE Film Museum en het informele Nederlandse netwerk voor Actief Ouder Worden EU 2012. Lees meer.

Op naar een samenleving die generatiebestendig is

Dat is één van de elementen uit het kinderboekje 'De juiste snaar', dat Yvonne Witter van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg schreef in het kader van het EU jaar. 'De juiste snaar' is een kinderboek waarin de bijzondere band tussen een kleinkind en haar Spaanstalige grootouders wordt getoond. Het laat ook zien dat ouderen, ook met een niet-Nederlandse achtergrond, midden in de maatschappij staan. De opbrengst van het boek gaat naar Alzheimer Nederland. Lees meer over het boek 'De juiste snaar'.  

Verslag van bijeenkomsten

14 september | Meer doen met jong en oud in de buurt
Welke inspirerende voorbeelden zijn er in de wijk te vinden, waarin jong en oud iets voor elkaar betekenen? Hoe kunnen aanbieders van wonen, zorg en welzijn dit stimuleren en ondersteunen? Bezoekers van het seminar 'Meer doen met jong en oud in de buurt' kregen op vrijdag 14 september alles te horen over nieuwe intergenerationele communities, hoe ze werken, waar de grenzen liggen, hoe ze te faciliteren. Lees hier de impressie van het seminar.
5 september | Lokale kracht: power in wonen, welzijn en zorg
Zo lang mogelijk zelfstandig wonen en blijven participeren: dat is het toekomstbeeld in wonen, welzijn en zorg. Daarbij zijn de individuele zelfredzaamheid en de samenredzaamheid van het sociale netwerk essentieel. Voor aanbieders van wonen, welzijn en zorg en gemeenten is dit een omslag van het verzorgen van aanbod naar het ondersteunen van initiatieven van burgers of in cocreatie ontwikkelen van diensten en voorzieningen. Wie toegerust wil zijn om op deze trend in te spelen, bezocht op woensdag 5 september de bijeenkomst 'Lokale kracht: power in wonen, welzijn en zorg'. Lees hier het verslag.

Festival der Generaties

Een aantal betrokken Nederlandse organisaties - waaronder het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg - heeft een informeel platform opgericht om activiteiten die plaatsvinden in het kader van het EU jaar te bundelen. Op de website Festival der Generaties is een keur aan activiteiten te vinden, waarmee gevierd wordt dat zoveel mensen vitaal en gezond oud kunnen worden.

Awards

De Europese Commissie beloonde initiatieven 'Actief ouder worden' met de Prijzen voor het Europees Jaar 2012. Iedereen die actieve veroudering promoot of aandacht heeft voor relaties tussen generaties kon een initiatief indienen. 

16-08-2012

Meer informatie

Blogs

Kenniscentrum-adviseur Yvonne Witter schreef een aantal blogs over het thema 'actief ouder worden':

Artikelen

EU informatie

D E F