Extramuralisering | Scheiden wonen zorg | KCWZ

ActiZ en Aedes luiden noodklok over afschaffen ZZP 3

Het afschaffen van zorgzwaartepakketten (ZZP) 1, 2 en 3 heeft grote gevolgen voor zorgorganisaties, woningcorporaties, gemeenten en cliënten. ActiZ en Aedes luidden hierover de noodklok aan de vooravond van het Tweede Kamer debat over de toekomst van de AWBZ. Deze maatregel komt daar ook ter sprake.

De ontwikkeling van scheiden van wonen en zorg is al langer gaande: steeds meer mensen blijven langer thuis wonen. Dat is een goede ontwikkeling, vinden ActiZ en Aedes. Een abrupte maatregel als het afschaffen van met name ZZP 3 heeft echter grote gevolgen voor woon- en zorgorganisaties: leegstand kan het gevolg zijn. Ook voor toekomstige cliënten kan de maatregel heel ongunstig uitpakken: omdat de organisaties en de gemeenten op dit moment onvoldoende zijn voorbereid op de implementatie van de maatregel, staan zij straks in de kou. Volgens ActiZ en Aedes is de Tweede Kamer onvoldoende bewust dat een passend alternatief in januari 2013 nog niet voorhanden is.

Samenhang

In het ZorgZwaartePakket is zowel wonen als zorg en welzijn opgenomen in een samenhangend geheel. Met het voornemen van de demissionaire regering om ZZP 1 t/m 3 af te schaffen, raken mensen met een relatief lage zorgzwaarte deze samenhangende zorg kwijt. In 2011 kregen 30.000 mensen een indicatie voor ZZP 3: dat zijn mensen die intensieve zorg nodig hebben. Woningcorporaties, zorgaanbieders en gemeenten zijn op dit moment al druk bezig met een samenhangend aanbod van wonen, zorg en welzijn voor deze mensen thuis, maar hebben meer tijd nodig om dit op een goede manier in te vullen en voldoende aanbod te creëren. Ook zullen mensen met een zorgvraag zelf een groter beroep moeten gaan doen op mantelzorgers en vrijwilligers. En dat is niet voor iedereen even makkelijk.

Leegstand

De vraag naar zware zorg (ZZP 4 en hoger) neemt de komende jaren sterk toe. In de praktijk blijkt dat zorgkantoren onvoldoende budget hebben en daardoor slechts beperkt contracten afsluiten voor deze groep. Terwijl enerzijds voor zwaardere zorg wachtlijsten ontstaan, dreigt desondanks door het afschaffen van ZZP 1,2 en 3 in 2013 leegstand. Met name voor kleinschalige aanbieders van verzorgingszorg heeft dit grote gevolgen; zij kunnen deze leegstand niet zelf dragen en lopen het risico failliet te gaan. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ook wooncorporaties zijn bezorgd over deze ontwikkelingen, omdat veel verzorgingshuizen huren hun panden bij woningcorporaties. Als zij door de leegstand hun huur niet meer kunnen betalen, raken ook de corporaties in problemen.

Brandbrief

Woensdag 4 juli, bespreekt de Tweede Kamer het bovenstaande. In een brandbrief aan de Kamerleden stellen ActiZ en Aedes dat deze maatregel alleen maar verliezers kent als er in de implementatie geen aandacht is voor een goed aanbod van wonen, zorg en welzijn buiten het verzorgingshuis. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stuurde een brief van soortgelijke strekking

Meer informatie

  • Update Aedesnet 5 juli 2012: Algemeen overleg: ‘Versnelde invoering scheiden wonen-zorg onhaalbaar’
  • KCWZ-special 'Scheiden Wonen Zorg'
  • Dossier Vastgoed op de site van ActiZ 

04-07-2012