Kleinschalig wonen - woningontwerp

Zorg in Woningen: de nieuwe standaard voor zorgvriendelijk ontwerp

Logo Zorg in WoningenZorg in Woningen is een uniek online programma voor het ruimtelijk ontwerpen van zorgwoningen van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Welke ruimte is nodig is voor persoonlijke verzorging?
Zorg in Woningen geeft direct inzicht in de mogelijkheden
van bestaande bouw én nieuwbouw. Zorg in Woningen verbetert de communicatie en afstemming tussen betrokken partijen. En is dus onmisbaar voor corporaties, zorgorganisaties, gemeenten, architecten en bouwers.

Zorg in Woningen, een uniek online programma:

  • Direct inzicht in benodigde ruimte voor persoonlijke verzorging
  • Kiezen op welke bewonersgroep u zich richt
  • Actuele maten en arbo-richtlijnen
  • Praktisch en gebruiksvriendelijk Lees meer.

Bijzondere groepen bewoners

Voor mensen die slechtziend of blind zijn is bij het woningontwerp ook aandacht nodig voor een overzichtelijke indeling van het gebouw en voor de onderwerpen licht, kleurcontrasten, tast en geluid. Bewust bouwen biedt een leidraad bij het ontwerpen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Het boek bevat een supplement met aanbevelingen voor architecten en bouwkundigen.

Aanbevelingen voor het ontwerpen voor mensen met dementie leest u in ‘Een thuis, meer dan een dak en 4 muren’. Uit dit literatuuronderzoek blijkt dat het woningontwerp voor deze woonvormen nog niet d.m.v. onderzoek is geëvalueerd. Zie artikel (pdf, 157 kb) en literatuuronderzoek (pfd, 484 kb).


zoeken in 118 websites