S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Nieuwsarchief 2012

Extramuralisering kleedt dienstverlening verzorgingshuis uit

20 DEC 2012 - Bij het extramuraliseren van ZZP 1 t/m 4 wordt de aandacht vooral gericht op de gevolgen van deze beleidskeuze voor de vastgoedexploitatie van de huidige verzorgingshuizen. Tot nu toe is er veel..

Lokale Kracht bij onze oosterburen

17 DEC 2012 - Het Europees Jaar voor actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties was voor de gezamenlijke zorg- en welzijnsorganisaties Freie Wohlfartspflege NRW in Noordrijn-Westfalen aanleiding om..

Menukaart thuistechnologie laat senioren langer thuis wonen

13 DEC 2012 - Langer thuis blijven wonen in de vertrouwde omgeving is ook de wens van de groeiende groep senioren die bij Woonstichting De Marken huurt. Thuistechnologie leek de corporatie daarvoor de meest..

Corporatie Mooiland doet meer met minder

11 DEC 2012 - Woningcorporatie Mooiland laat in de film 'Thuis in zorg en welzijn' zien wat voor aanbod zij heeft op het terrein van wonen, zorg en welzijn. De film laat ook zien dat corporatie zich aan het..

Kom binnen: bijzondere woonprojecten in beeld

11 DEC 2012 - Een uniek kijkje in het leven van bewoners van de meest uiteenlopende woonprojecten, dat biedt de brochure 'Kom binnen' van woningcorporatie WonenBreburg. Het zijn stuk voor stuk bijzondere..

EIB: Investering in zorgvastgoed zal sterk toenemen

06 DEC 2012 - Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft in opdracht van Bouwend Nederland de studie Bouwen voor de zorg; Perspectief voor de Nederlandse bouw uitgevoerd. Daaruit blijkt dat door de..

Dementieproject 'Leefcirkels' wint Smart Homes Award 2012

05 DEC 2012 - Stichting tanteLouise-Vivensis uit Bergen op Zoom heeft de Smart Homes Award voor het beste gerealiseerde domoticaproject gewonnen. Het winnende project 'Leefcirkels' biedt dementerende ouderen..

Film Thuishuis: Oud worden doe je liever niet alleen

03 DEC 2012 - Op 23 november ging de film 'Oud worden doe je liever niet alleen' in Woerden in première. De film is gerealiseerd door Stichting Thuis in Welzijn. Waarom kozen de bewoners voor het Thuishuis en..

Motivatiefilm voor oudere migranten wint Europese prijs

29 NOV 2012 - De documentaire 'Actief Oud' van Stichting Voorbeeld is in Brussel bekroond in het kader van het Europese Jaar van Actief Ouder Worden en Solidariteit tussen de Generaties. De motivatiefilm voor..

Gemeenten luiden noodklok over kabinetsplannen zorg

28 NOV 2012 - De Vereniging Nederlandse Gemeenten en de grote en middelgrote gemeenten verenigd in de G4 en G32 hebben in een brief aan de Tweede Kamer de noodklok geluid over de zorgplannen van de regering..

'Architectuur door andere ogen' opent alle zintuigen

22 NOV 2012 - In het boek 'Architectuur door andere ogen' en de bijbehorende audio-reportages op cd nemen blinden en slechtzienden ons mee naar bekende gebouwen. Zij zijn onze gids voor de niet-visuele kanten..

Waarborgfonds voorlopig niet garant voor nieuwe corporatieleningen

22 NOV 2012 - Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) geeft voorlopig geen garanties ('borging') op nieuwe leningen van woningcorporaties voor na 2013. Het wordt daardoor voor corporaties op dit moment..

Moodbot wint prijs voor meest innovatieve zorg-idee

16 NOV 2012 - De interactieve signaleringscoach Moodbot heeft de iZovator Award 2012 gewonnen met het beste innovatieve idee voor de zorgeconomie. Deze game voor patiënten uit de GGZ verzamelt signalen voor..

Organisaties bundelen krachten voor betere leefomgeving ouderen

15 NOV 2012 - Tijdens het congres 'Ruimte voor Gezondheid', onderdeel van het Europees Jaar van het Actieve Ouder Worden en Solidariteit tussen de Generaties 2012, hebben elf organisaties het convenant 'Urban..

Weerbaarheid als antwoord op vergrijzing?

14 NOV 2012 - De vergrijzing moet vooral gezien worden als uitdaging. Dat is de boodschap van het onlangs verschenen rapport 'Het succes van de vergrijzing', waarin TNO en het Den Haag Centrum voor Strategische..

Regeerakkoord: ingrijpende keuzes in wonen en zorg

08 NOV 2012 - Het regeerakkoord Rutte II maakt ingrijpende keuzes voor de zorg en het wonen. Specifiek voor wonen-zorg gaat het om het doorvoeren van extramuralisering van zorgzwaartepakket 4. Verder wordt..

Onderzoek naar invloed van kunst en placebo's op gezondheid

08 NOV 2012 - Een helende omgeving heeft een aangetoond positief effect op het herstel van patiënten. Maar welke rol speelt kunst hierin? En is een mogelijke helende werking van kunst ook meetbaar? Het BETER..

Film maakt samenspel mantelzorger en professional bespreekbaar

08 NOV 2012 - In een kleinschalige woonvorm is de aanwezigheid en het belang van mantelzorgers essentieel. Net als de medewerkers willen zij zo goed mogelijk zorgen voor de bewoner. Maar hoe gaat dit in de..

Eenzaamheid vraagt om lokale aanpak

07 NOV 2012 - Er komt geen extra impuls vanuit Den Haag om eenzaamheid te voorkomen en te beperken. Dat zegt voormalig staatssecretaris van VWS mevrouw Veldhuijzen van Zanten-Hyllner in een Kamerbrief over..

Waarom die drempel tot ontmoeten?

07 NOV 2012 - Soms ontmoeten buren elkaar, soms niet. Waarom is er die drempel tot ontmoeten? Kunnen we misschien zo bouwen dat ontmoeting als vanzelf plaatsvindt? Bestaat zoiets als ontmoetingsgericht bouwen..

Alzheimer Experience wint prestigieuze Japan Prize 2012

01 NOV 2012 - De Alzheimer Experience, een interactieve film die mensen zelf laat ervaren hoe het is om met dementie te leven, heeft de prestigieuze Japan Prize 2012 gewonnen in de categorie Best..

Marktplaats voor informele zorg gelanceerd

31 OKT 2012 - Zelf de regie nemen bij het vragen of aanbieden van informele zorg? Dat kan sinds kort via de landelijke website van coöperatie 'WeHelpen'. De online marktplaats www.wehelpen.nl verbindt mensen..

Jeroen Singelenberg overleden

29 OKT 2012 - Op donderdag 25 oktober is Jeroen Singelenberg, programmaregisseur bij de SEV/Platform31 overleden. Het kennisgebied Wonen-Zorg verliest met hem een origineel denker en een gedreven ontwikkelaar..

Van grijze golf naar silver power, een andere kijk op vergrijzing

25 OKT 2012 - Vergrijzing is ook een verworvenheid, aldus het kersverse rapport Actief ouder worden in Nederland uitgebracht door het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Het rapport..

Zorggebouw wordt zelden Hermitage

17 OKT 2012 - Wat moet je met een bestaand verzorgingshuis dat zijn functie verliest als de zorg naar de wijk wordt verplaatst? Minister Spies suggereert dat studentenhuisvesting een oplossing biedt. Onderzoek..

Omgeving houdt ons langer gezond en zelfstandig

10 OKT 2012 - Op welke wijze kan de inrichting van onze leefomgeving en vormgeving van onze steden en ons landschap bijdragen aan onze gezondheid? Kan het helpen om langer zelfstandig te wonen? Hoe benutten we..

Zorg voor mens en omgeving: Het zintuig als maatstaf

09 OKT 2012 - Een omgeving creëren die uitnodigend is en zorgt voor mensen? Dat kan met de methodiek en inzichten beschreven in het boek 'Zorg voor mens en omgeving: Het zintuig als maatstaf'. Auteurs Iris..

De juiste snaar, een kinderboekje over dementie

04 OKT 2012 - 'De juiste snaar' is een kinderboek waarin de bijzondere band tussen een kleinkind en haar Spaanstalige grootouders wordt getoond. Het boekje van Kenniscentrum-adviseur Yvonne Witter laat op..

Meer tijd voor invoeren scheiden wonen zorg

01 OKT 2012 - Op 28 september 2012 heeft het kabinet besloten de invoering van scheiden wonen en zorg in een aangepast tempo door te voeren. Het extramuraliseren van de lichte zorgzwaartepakketten 1 en 2..

Een ruimte creëren die bewoners activeert of juist kalmeert

27 SEP 2012 - Wanneer worden bewoners geactiveerd en wanneer komen ze juist tot rust in een omgeving? Is het werkelijk zo eenvoudig als een rode muur prikkelt en de geur van lavendel ontspant, of is dit te..

Maatwerk oplossing voor betaalbare ouderenzorg 

27 SEP 2012 - Een fundamentele organisatiewijziging van de langdurige zorg is noodzakelijk om de zorg voor ouderen toegankelijk en betaalbaar te houden. ActiZ doet daarvoor een aanbod aan de politiek en de..

Kwetsbare ouderen beter af in woonservicegebied

27 SEP 2012 - Een effectenonderzoek naar woonservicegebieden (gewone wijken waarin voorzieningen zijn om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen) toont aan dat kwetsbare ouderen in woonservicegebieden..

Nieuw netwerk Care4Living brengt vastgoed en zorg bij elkaar

27 SEP 2012 - Het Netwerk Care4living is een kennisplatform voor en door professionals en betrokkenen die zich richten op vastgoed en zorg. Het doel is professionals uit zorg en vastgoed bij elkaar te brengen en..

Meer lokale kracht op congres over seniorencoöperaties

25 SEP 2012 - Ook zo geïnspireerd geraakt op het congres ‘Lokale Kracht’ op 5 september? Op 22 november is er een volgende gelegenheid om meer te weten komen over ouderen die zelf hun zorg organiseren. Eén..

Meer doen met jong en oud in de buurt: De juiste snaar is dichtbij

19 SEP 2012 - De juiste snaar raken bij mensen, bij jong en oud, om met elkaar de samenleving vitaal en vooral generatieproof te houden. Dat is de opdracht die bezoekers van het seminar 'Meer doen met jong en..

Lokale kracht: Nieuwe energie in wonen, welzijn en zorg

13 SEP 2012 - Wat gebeurt er als je actieve burgers en vrijwilligers samenbrengt met professionals in wonen, welzijn en zorg? Dan ontstaat een levendige uitwisseling van kennis en ervaring! Met positief..

Donatieprogramma 'Vitaliteit ontmoet kwetsbaarheid' van start

11 SEP 2012 - Tot 1 oktober kunt u een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning voor projecten die vitale senioren en kwetsbare ouderen met elkaar in contact brengen. Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman..

Slotconferentie 'Effecten van woonservicegebieden voor ouderen'

30 AUG 2012 - Op veel plaatsen in Nederland zijn woonservicegebieden, waar ouderen in aangepaste woningen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen met passende voorzieningen, diensten en zorg. In tien van deze..

Lokale kracht uitgelicht: Placemaking

30 AUG 2012 - Lokale kracht ontstaat pas als mensen elkaar ontmoeten. En vooral als mensen elkaar leren kennen. Bijvoorbeeld wanneer ze tijdens een Placemaking-traject samen nadenken over het gebruik en de..

Actieve burgers: droom of werkelijkheid in wonen, welzijn en zorg?

30 AUG 2012 - Willen burgers echt actief worden? -  Wie speelt het beste in op Lokale Kracht? -  Wat is er nog nodig? Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg wil graag uw mening horen over enkele..

Verslag conferentie scheiden wonen zorg: slim samenwerken

27 AUG 2012 - Op 12 juni 2012 organiseerden het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft en BOB Advies in samenwerking met Aedes en ActiZ de conferentie Scheiden van wonen en zorg in een vergrijzende samenleving..

Lokale kracht Uitgelicht: Innovatie uit de middeleeuwen

16 AUG 2012 - Vóór het bestaan van de welvaartsstaat verenigden burgers zich om gemeenschappelijke voorzieningen te creeren. Tine de Moor - universitair hoofddocent verbonden aan het Kenniscentrum 'Instituties..

Experimenten voor doorstroming senioren

13 AUG 2012 - Senioren hebben vaak moeite met de stap maken van een eengezinswoning naar een seniorenwoning. Daardoor blijven zij zitten in woningen die bij uitstek geschikt zijn voor gezinnen met kinderen..

Welk generatie-verbindend project wint Appeltjes van Oranje?

13 AUG 2012 - Hoe breng je groepen mensen van verschillende leeftijden bij elkaar zodat ze ook nog iets van elkaar opsteken? Sociale initiatieven die een antwoord op deze vraag hebben, kunnen zich opgeven voor..

Den Haag lanceert proef met Centrum voor Ouderen

09 AUG 2012 - Overal in het land worden plannen gesmeed om de ouderenzorg anders te organiseren en vorm te geven. Zo ook in Den Haag, waar de gemeente op zoek ging naar een nieuwe en slimmere aanpak. Het..

Lokale kracht Uitgelicht: Cees Oprins

02 AUG 2012 - Zowel zorgorganisaties als woningcorporaties staan voor grote opgaven de komende jaren. Allebei hebben ze daarbij te maken met de zeer nadrukkelijke beweging naar en het anticiperen op sturing..

Onbekommerd wonen in Breda

25 JUL 2012 - Zelfstandig blijven wonen waar je je prettig voelt, ook als je wat ouder bent of een beperking hebt. Maar dan wel met de nodige voorzieningen in de buurt. Dat is in een notendop de doelstelling van..

Publicatie: De zorgkracht van sociale netwerken

25 JUL 2012 - We zijn tegenwoordig allemaal wel actief op sociale netwerksites zoals Facebook of LinkedIn. Hoewel sociale netwerken op die manier zowel privé als zakelijk maximaal worden ingezet en positief..

Lange tafels tegen eenzaamheid

24 JUL 2012 - Eén op de drie Nederlanders voelt zich regelmatig eenzaam, zo blijkt uit onderzoek. Dat kunnen ouderen zijn die zelfstandig wonen, maar ook studenten. Woningcorporaties zijn als verhuurder bij..

Europese voorbeelden van seniorenhuisvesting

24 JUL 2012 - CECODHAS, de koepel van nationale en regionale volkshuisvestingsorganisaties, laat 19 voorbeelden zien van seniorenhuisvesting in Europa in de publicatie 'Preparing the future: Affordable housing..

Lokale kracht Uitgelicht: Postzegelparken

19 JUL 2012 - Postzegelparken zijn huis- of hobbykamers van de buurt, die uitnodigen tot ontmoeten en het ontplooien van activiteiten in het groen. Op het congres 'Lokale kracht' is op 5 september een..

Internationale award voor De Hogeweyk

17 JUL 2012 - Vivium-De Hogewey ontving op 30 juni 2012 in Kuala Lumpur de 'Highly Commended Award' voor Mental Health voor haar bijzondere visie en haar vooruitlopende concept op het gebied van..

Coalities bouwen in Woonservicegebieden

12 JUL 2012 - U krijgt de opdracht om een woonservicegebied op te zetten. Hoe gaat u aan de slag? Deze vraag staat centraal in de uitgave 'Coalities bouwen in Woonservicegebieden'. In dit boekje zijn ervaringen..

Masterclasses Wijk- en Buurtgericht Werken

09 JUL 2012 - Wijk- en Buurtgericht Werken is een concept dat aanslaat bij veel mensen in de wereld van wonen, welzijn en zorg. Steeds meer organisaties ervaren de noodzaak én de inspiratie om hun mens- en..

Lokale kracht Uitgelicht: Kleurrijke kracht

05 JUL 2012 - Initiatieven van oudere migranten op het gebied van wonen, zorg en welzijn nemen toe. Van de meer dan 550 woongemeenschappen voor ouderen zijn ruim 50 toegespitst op oudere migranten. Op het..

ActiZ en Aedes luiden noodklok over afschaffen ZZP 3

04 JUL 2012 - Het afschaffen van zorgzwaartepakketten (ZZP) 1, 2 en 3 heeft grote gevolgen voor zorgorganisaties, woningcorporaties, gemeenten en cliënten. ActiZ en Aedes luidden hierover de noodklok aan de..

Online dossier eHealth moet zorgvernieuwers ondersteunen

03 JUL 2012 - Bij zorgvernieuwers bestaat vaak onduidelijkheid over de mogelijkheden om eHealth toepassingen te laten gebruiken door zorgprofessionals en patiënten, waardoor het doorlopen van procedures vaak..

Aandacht voor diversiteit is eerste stap naar toekomstbestendige zorg

27 JUN 2012 - 'Zorg met aandacht voor diversiteit is een eerste stap naar toekomstbestendige zorg', meent Deniz Özkanli, projectleider van Sefkat, een verpleeghuis in Boxtel voor Turkse en Marokkaanse ouderen..

Interactieve muur vermindert dwaalgedrag van bewoners

27 JUN 2012 - In Zorgcentrum Vivium Naarderheem is het sinds kort een beetje rustiger op de gangen van de (gesloten) psychogeriatrische afdeling. Daar presenteerden drie studenten van de Hogeschool van..

Lokale kracht Uitgelicht: SamenOud

20 JUN 2012 - Preventie en regie houden zijn de sleutelwoorden van het bijzondere project SamenOud. Op het congres 'Lokale kracht' is op 5 september een krachtsessie volledig gewijd aan het nieuwe zorgmodel dat..

Half miljoen levensloopgeschikte woningen nodig

18 JUN 2012 - Negentig procent van de ouderen in Nederland wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Om aan deze vraag te voldoen, moeten er de komende jaren zo'n half miljoen levensloopgeschikte woningen..

Alleenstaande ouderen hokken samen in Thuishuis Deurne

14 JUN 2012 - Voor alleenstaande ouderen die niet alleen willen wonen, is sinds woensdag 13 juni een nieuwe woonvorm beschikbaar: het Thuishuis. In samenwerking met Thuis in Welzijn en Stichting Thuishuis..

Inspirerende voorbeelden van extramurale begeleiding gezocht

13 JUN 2012 - Naar verwachting worden gemeenten in 2014 verantwoordelijk voor het organiseren van extramurale begeleiding voor ouderen, GGZ-cliënten, mensen met een beperking en andere doelgroepen. Dat kan..

Wijkverpleegkundige bespaart op intramurale zorg

07 JUN 2012 - De wijkverpleegkundige bespaart per jaar bijna 18 duizend euro aan zorgkosten. Hiervan wordt 84 procent bereikt door het voorkomen van zorg door instellingen in de tweede lijn. Dat blijkt uit een..

Winnaars Hedy d'Anconaprijs: ACTA en Ronald McDonald Centre

06 JUN 2012 - Benthem Crouwel Architekten, Fact Architects en opdrachtgevers Vrije Universiteit en Stichting Ronald McDonald zijn de winnaars van de Hedy d'Anconaprijs 2012. Dat heeft een jury onder leiding van..

Corporatie en pensioenfondsen bouwen multifunctioneel complex

30 MEI 2012 - De Rotterdamse woningcorporatie WoonCompas bouwt samen met de Het Spoorwegpensioenfonds (SPF) en Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer (SPOV) een multifunctionele accommodatie in de Rotterdamse..

Alles wat u wil weten over de zorg, maar nooit durfde te vragen

30 MEI 2012 - Voor iedereen die betrokken is bij zorg en daar meer over wil weten, is bij ActiZ de publicatie De verpleeg- en verzorgingshuiszorg en thuiszorg in kaart - feiten, financiering, kosten en..

Seminar Innovatieve woonvormen voor mensen met dementie

24 MEI 2012 - Op donderdag 14 juni 2012 organiseerde zorgorganisatie HilverZorg samen met Vitaal ZorgVast een seminar over innovatieve woonvormen voor mensen met dementie. Prof. Dr. Erik Scherder (Vakgroep..

Herbestemmen van vastgoed in de zorg: een goede combinatie

24 MEI 2012 - Een debat met verdiepende inzichten over herbestemming van vastgoed in de zorg. Dit volgde op het aanbieden van het eerste exemplaar van het nieuwe boek "Een tweede leven; de bijzondere praktijk..

Dementie modelwoning laat technologische oplossingen zien

15 MEI 2012 - In Woerden is sinds kort een dementie modelwoning te bezichtigen. De woning is een samenwerking van OTIB en Alzheimer Nederland binnen het project Technologie Thuis Nu! In de..

Geslaagde bijeenkomst 'De toekomst van wonen en zorg'

14 MEI 2012 - Hoe ziet de toekomst van wonen en zorg eruit? En hoe in te spelen op de veranderende maatschappelijke omstandigheden? Om die vragen draaide het op de bijeenkomst van 9 mei van het Aedes-Actiz..

Publicatie over mogelijkheden gemeenschappelijk wonen

10 MEI 2012 - Stichting Innovaties voor Gemeenschappelijk wonen (SING) heeft onlangs het boek 'Bekende en ongekende mogelijkheden van Gemeenschappelijk Wonen' uitgebracht. Het boek toont aan de hand van eerlijke..

Nieuw boek over herbestemming van vastgoed in de zorg

10 MEI 2012 - Het nieuwe boek 'Een tweede leven; de bijzondere praktijk van zorg en herbestemmen' bevat inzichten over herbestemming van vastgoed in de zorg. De publicatie is bedoeld voor opdrachtgevers, zoals..

Genomineerd Postzegelpark aanwezig op congres 'Lokale kracht'

09 MEI 2012 - Stichting Postzegelparken, onlangs door het Oranje Fonds genomineerd voor de Appeltjes van Oranje 2012, is aanwezig op de KCWZ-bijeenkomst 'Lokale kracht: power in wonen, welzijn en zorg..

Praktijkboek 'De kracht van functiecombinaties'

03 MEI 2012 - Door gebruiksfuncties van gebouwen of gebieden te combineren, ontstaan krachtige aanjagers voor ontwikkelingen in het stedelijke en landelijke gebied. Het is mogelijk meer resultaat te behalen, ook..

Professionals en burgers: samen sterk in wonen, welzijn en zorg

27 APR 2012 - Meer met minder is het devies voor de komende jaren, ook in wonen, welzijn en zorg. Steeds vaker wordt een beroep gedaan op lokale kracht: actieve burgers en professionele organisaties die samen..

Gemeenschappelijk wonen voor oudere migranten

25 APR 2012 - Het aantal woongemeenschappen voor oudere migranten neemt toe. Van de meer dan 550 woongemeenschappen voor ouderen in Nederland zijn ruim 50 toegespitst op oudere migranten. En met diverse..

Nieuwe zorg bloeit op in krimpregio

24 APR 2012 - In Groningen - en ook in andere krimpgebieden - zoeken dorpsbewoners samen met gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnsorganisaties naar alternatieven om de zorg in hun dorp op peil te..

Groen als gratis medicijn

24 APR 2012 - Er kan jaarlijks 95 miljoen euro bespaard worden op ziektekosten bij mensen met depressie en angststoornissen als er in stedelijke wijken in Nederland tien procent meer groen komt. Met deze..

Praktijkgids Opplussen Nieuwe Stijl

16 APR 2012 - Gemeenten, woningcorporaties, welzijnsorganisaties en bewonersorganisaties kunnen een nieuwe, krachtige rol spelen bij het aanpassen van de bestaande woningvoorraad. Hierdoor kunnen senioren zo lang..

Nominaties bekend voor Support Innovatieprijs 2012

05 APR 2012 - Ideeën, concepten en producten die het dagelijks leven met een functiebeperking gemakkelijker en toegankelijker maken, konden meedingen naar de Support Innovatieprijs 2012. De vakjury heeft 5..

'Werken met toekomstscenario's' helpt gemeenten met WWZ-beleid

03 APR 2012 - Met de publicatie 'Werken met toekomstscenario's' ondersteunt MOVISIE gemeenten bij de heroriëntatie op het aanbod van wonen, welzijn en zorg. Kijken naar de toekomst en aanpassing van het..

Achterstandswijken hebben baat bij experiment Gezonde Wijk

29 MRT 2012 - In het e-boek Gezonde wijk in praktijk zijn de resultaten gepubliceerd van het experiment Gezonde Wijk dat in de achterstandswijken van 13 gemeenten 3 jaar lang is uitgevoerd. Wijkbewoners voelen..

Woonservicegebieden in de belangstelling

22 MRT 2012 - Op een druk bezocht congres, georganiseerd op 20 maart door StudieArena in Nieuwegein, presenteerde de SEV de resultaten van drie jaar lang experimenteren in tien proeftuinen Woonservicegebieden..

Reserveer nu: boek over herbestemmen van vastgoed in de zorg

22 MRT 2012 - Herbestemming van vastgoed biedt kansen voor de zorgsector. Dit beeld komt naar voren in het nieuwe boek 'Een tweede leven; de bijzondere praktijk van zorg en herbestemmen' dat op 10 mei 2012..

Standpunt CVZ over scheiden van wonen en zorg

21 MRT 2012 - Het College Voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft een 'Signalement zorg en wonen' ter consultatie aangeboden aan belanghebbende partijen, zoals Aedes en ActiZ. De inhoud van het rapport is aanleiding..

'Design for Aging': wereldwijde inspiratie wonen en zorg voor ouderen

21 MRT 2012 - Het boek 'Design for Aging' met inspirerende voorbeelden in wonen en zorg voor ouderen uit vier verschillende werelddelen is op 20 maart 2012 gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in..

ActiZ start debattenreeks ‘Het nieuwe ouder worden’

16 MRT 2012 - De nieuwe oudere gaat het zorgaanbod in Nederland beïnvloeden. Dit zal ook gevolgen hebben voor wonen en zorg. Dit voorjaar start ActiZ een serie van 5 debatten over het nieuwe ouder worden.

De wondere wereld van dementie in première

13 MRT 2012 - De film 'De wondere wereld van dementie' brengt de visie in beeld van dr. Anneke van der Plaats op de veranderingen in het brein van mensen met dementie en de invloed die anderen en de omgeving..

Ouderen met dementie op de radar

09 MRT 2012 - Verpleeghuis De Wiekslag van Zorgpalet Baarn-Soest start een unieke proef van een jaar om de veiligheid van bewoners met dementie te vergroten. Met behulp van een radar, die ook gebruikt wordt door..

Congres professioneel opdrachtgeverschap en aanbesteden

09 MRT 2012 - De Hogeschool Utrecht houdt op 27 maart een congres over professioneel opdrachtgeverschap en vernieuwend aanbesteden. Deelname is gratis voor medewerkers en bestuurders van woningcorporaties..

Cijfers over kwetsbaarheid van ouderen in gemeenten

07 MRT 2012 - In het kenniscahier 'Kwetsbare ouderen in tel' heeft het Verwey-Jonker Intsituut cijfers over de kwetsbaarheid van ouderen per gemeente in kaart gebracht. De cijfers zijn bijeengebracht in een..

Win €75.000 euro met een vernieuwend idee

06 MRT 2012 - Heeft u een vernieuwend idee om mensen elkaar te laten ontmoeten? En heeft die ontmoeting een positieve uitwerking op de gezondheid en het welzijn van mensen? Stuur dan vóór 18 april 2012 uw idee..

Impressie bijeenkomst 'Ontmoetingsgericht bouwen'

01 MRT 2012 - Met ruim 80 bezoekers verkenden Coalitie Erbij en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg de mogelijkheden van ontmoetingsgericht bouwen. Tijdens de netwerkbijeenkomst op donderdagmiddag 16..

Bekijk nominaties Hedy d'Anconaprijs op tv

24 FEB 2012 - Vanaf zaterdag 25 februari 2012 kunt u op tv kennis maken met de zes genomineerde projecten voor de Hedy d'Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur 2012. De genomineerde projecten worden..

Goede praktijkvoorbeelden voor verbetering ouderenzorg en -welzijn

24 FEB 2012 - Goede praktijkvoorbeelden en ideeën die de zorg voor ouderen met complexe hulpvragen verbeteren, zijn gepubliceerd door GENERO, het netwerk voor ouderenzorg voor de regio Zuidwest-Nederland. In..

Zes kangoeroewoningen in Alkmaar

21 FEB 2012 - In Alkmaar staan nu zes kangoeroewoningen. Een nieuwe woonvorm voor de regio Alkmaar. Alle zes de kangoeroewoningen zijn bewoond. Er staan zelfs al twee kandidaten op de wachtlijst.

AAL wil met subsidieronde ouderen steunen bij dagelijkse activiteiten

17 FEB 2012 - De vijfde subsidieronde van het programma Ambient Assisted Living (AAL) staat in het teken van ondersteuning van ouderen bij hun dagelijkse activiteiten. Vanaf eind februari kunt u ideeën indienen..

Verbinden centraal op Landelijk Congres Woonservicegebieden

16 FEB 2012 - StudieArena, zorginnovatiebureau DAZ en de SEV houden op 20 maart 2012 het Landelijk Congres Woonservicegebieden in het Nieuwegein Business Center (NBC) in Nieuwegein met de titel 'Verbinden van..

'Buiten komt voorbij' ook voor mensen met dementie

10 FEB 2012 - Op 1 februari 2012 werd in zorgcentrum Eldenstaete te Arnhem het interactieve kunstproject 'Buiten komt voorbij' officieel geopend. Nu kunnen de bewoners met dementie een stukje fietsen alleen of..

Leren van proeftuinen wonen met autisme

02 FEB 2012 - Met een slotbijeenkomst op 16 februari 2012 eindigt het project Proeftuinen, Wonen met autisme. In opdracht van Kenniscentrum, NVA en Aedes is informatie verzameld die initiatiefnemers helpt bij..

Archiprix 2011 nomineert ontmoetingsgericht wonen met zorg

19 JAN 2012 - Een ontwerp met een sterk ontmoetingsgericht accent is genomineerd voor de Archiprix 2011. Nelleke Karst ontwierp voor haar afstuderen een kleinschalige woonzorginstelling op het Groningse..

Kenniscentrum zoekt webredacteur

19 JAN 2012 - In verband met het vertrek van een van de webredacteuren is het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg per 1 maart 2012 op zoek naar een webredacteur (v/m) voor minimaal 16 uur per week. Als..

Licentie Zorg in Woningen geen drempel meer

19 JAN 2012 - Zorg in Woningen' is sinds 1 januari 2012 licentievrij. De kosten voor de licentie van de software zijn dan ook vervallen. Voor een abonnement betaalt u nu alleen de kosten voor het gebruik: 195..

Actuele handreiking levensloopbestendige wijken

12 JAN 2012 - Alles weer eens op een rijtje, dat is wat de handreiking 'Een wijk voor iedereen' van de provincie Utrecht biedt. Aan de hand van de projecten in Utrecht-Ondiep, Veenendaal-Oost en Zeist-Oost heeft..

Groene ontmoetingsplekken schieten uit de grond

05 JAN 2012 - Een groene omgeving is niet alleen gezond maar kan ook sociale contacten bevorderen. Buurttuinen en -parken worden ook ontwikkeld met het doel een ontmoetingsplek voor de wijk te bieden. Die..

11-09-2013 14:32

E-mail nieuwsbrief

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. De nieuwsbrief bevat een overzicht van de laatst verschenen nieuwsberichten, nieuwe artikelen en bijeenkomsten.
AanmeldenLees onze laatste nieuwsbrief van 2 maart.

D E F