S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Nieuwsarchief 2015

Bewonersinitiatieven in wonen, welzijn en zorg

28 DEC 2015 - Stichting Omzien heeft in de afgelopen drie jaar bewonersinitiatieven in wonen, welzijn en zorg in de regio Utrecht ondersteund. Op 17 november organiseerde de stichting een bijeenkomst samen met..

Meer dan wonen en zorg alleen: Bloeien in Parc Spelderholt

23 DEC 2015 - Mensen die zorg of begeleiding nodig hebben, brengen hun dagen ook graag zinvol door. Ze willen zich zoveel mogelijk blijven ontwikkelen en ze willen erbij horen: bij de buurt, bij de maatschappij..

Themadag Zorgvastgoed en Bedrijfsvoering in de langdurige zorg en de GGZ

DEC - Door recente wetswijzigingen hebben zorgaanbieders de vrijheid en verantwoordelijkheid en de daarbij behorende kansen en risico’s gekregen voor hun vastgoedportefeuille. Vastgoed is hierdoor een..

Zelfstandig wonen maar niet alleen

21 DEC 2015 - Het Kenniscentrum organiseert een themamiddag omtrent KeyRing en vergelijkbare projecten in Nederland. Om koplopers en planmakers bij elkaar brengen, kennis te delen en ideeën op te doen.

Publicatie praktijkvoorbeelden: weer zelfstandig wonen

21 DEC 2015 - Beschermd wonen is sinds 1 januari 2015 een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Bij de uitvoering spelen naast de gemeente ook de woningcorporatie en de zorgaanbieder een rol. De publicatie ..

Krachtig wonen in de wijk

15 DEC 2015 - Een landelijke studiemiddag over de huisvesting van kwetsbare burgers in de wijk, met o.a. een lezing van dr. Femmianne Bredewold, Assistant Professor bij de Universiteit voor Humanistiek.

Samen werken aan zorg voor verwarde huurders

15 DEC 2015 - Driekwart van de woningcorporaties zag in 2015 een toename van overlast veroorzaakt door verwarde huurders. Woningcorporaties zien kwetsbare mensen als hun doelgroep, maar zijn tegelijkertijd..

Impact van ontwerpinterventies op mensen met dementie

15 DEC 2015 - Zes interdisciplinaire teams van ontwerpers, wetenschappers, producenten en zorgprofessionals onderzochten de afgelopen maanden op drie zorglocaties in Amsterdam de verbetering van de leefomgeving..

Vijftien pioniers in wonen, zorg en welzijn in beeld

15 DEC 2015 - Dit jaar zijn nogal wat projecten van pioniers in de wereld van wonen, zorg en welzijn tot een afronding gekomen. En er zijn nieuwe innovatieve projecten van start gegaan, een bron van inspiratie..

Nominaties Hedy d’Ancona-prijs 2016 bekend

14 DEC 2015 - De jury van de Hedy d'Ancona-prijs maakte de zeven genomineerde projecten voor 2016 bekend. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en richt zich op voorbeeldprojecten waarbij architectuur..

Vitale tuinen voor ouderen met dementie

DEC - Een groene leefomgeving draagt bij aan de gezondheid. Ook in de ouderenzorg groeit het besef dat cliënten meer moeten bewegen en gestimuleerd moeten worden naar buiten te gaan.

Expeditie Begonia, congres over woonvariaties

10 DEC 2015 - Op woensdag 14 september 2016 organiseert het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg de tweede editie van het landelijke congres 'Expeditie Begonia'. Want de reis gaat verder, met méér interessante..

Samenwerking tussen zorgorganisaties en zorgcoöperaties

09 DEC 2015 - Tien jaar geleden vormde kritiek op de werkwijze van gevestigde grote zorgorganisaties een belangrijke aanleiding voor de oprichting van de eerste zorgcoöperatie in Nederland. Inmiddels werken..

Wijze lessen uit het Oosten

03 DEC 2015 - Een reiziger in Zuid-Korea waant zich in een modern en bruisend land. Een land met een bewogen geschiedenis ook, waar de bevolking er saamhorig de schouders onder zet. Met zijn 50 miljoen inwoners..

Een kip tegen eenzaamheid

03 DEC 2015 - Een kip in het verpleeghuis kan helpen om eenzaamheid te voorkomen. Dankzij de dagelijkse gezamenlijke zorg voor dieren bouwen bewoners positieve relaties op. Dat is een van de conclusies uit het..

Intergenerationeel wonen heeft potentie

02 DEC 2015 - Op wat voor manier heeft intergenerationeel wonen in Nederland de grootste kans van slagen? Nine Krul, die stage liep bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, onderzocht deze vraag in het kader..

Ruinen: wonen met zorg naast het dorpshuis

02 DEC 2015 - Het oude bejaardenhuis in het Drentse Ruinen heeft plaatsgemaakt voor nieuwe zorgwoningen, seniorenappartementen en woongroepen die geclusterd zijn rond het geheel vernieuwde dorpshuis. Het..

Zo buiten als mogelijk in het verpleeghuis

01 DEC 2015 - Hoe wilt u wonen als u oud bent? Op deze veel gestelde vraag bij de start van een bijeenkomst over woonvormen voor ouderen komen de fraaie vergezichten: met een groep vrienden in een boerderij, een..

It takes two to tango

17 NOV 2015 - Hoe kunnen zorgorganisaties een aantrekkelijke samenwerkingspartner zijn voor zorgcoöperaties? Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, ActiZ en de Universiteit Utrecht brachten de succes- en..

In mijn maag met mevrouw Janssen

12 NOV 2015 - Ik zit in mijn maag met mevrouw Janssen. Ze is 87 jaar, loopt met een rollator, heeft beginnende dementie. Ze komt de deur niet uit, kan geen trap meer lopen en wordt steeds passiever. De thuiszorg..

Vergeten groep: inwoners met een zorgvraag

09 NOV 2015 - Gemeenten met een krappe woningmarkt hanteren sinds dit jaar nieuwe toewijzingsregels voor sociale huurwoningen, daarbij geholpen door de handreiking en model-huisvestingsverordening van de..

Bestuurders in gesprek over zorgvastgoed met toekomst

09 NOV 2015 - Op woensdag 4 november 2015 spraken 70 bestuurders van woningcorporaties en zorgorganisaties met elkaar over kansen voor woonzorgvastgoed. Yvonne Witter, adviseur van organisator Aedes-Actiz..

Doetank en Doetafels voor langer thuis wonen

05 NOV 2015 - De Nederlandse bevolking wordt ouder, de samenstelling vergrijst. Tegelijkertijd zijn ouderen van nu vitaler, vaak financieel daadkrachtiger en meer gehecht aan hun zelfstandigheid. De wens van..

Langer zelfstandig wonen: gezondheid, geld en een beetje geluk

30 OKT 2015 - ‘Gezondheid, geld en een beetje geluk’, zo vatte een oudere dame samen wat mensen nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Dat klopte grofweg met wat ik van andere..

Huize Adama: van klooster naar zorghuis

30 OKT 2015 - Een prachtig voorbeeld van herbestemming is Huize Adama op het voormalige kloosterterrein Het Withof in Etten-Leur. Werd het tien jaar geleden nog bewoond door zusters, inmiddels biedt het onderdak..

Toolkit ouderen met een verstandelijke beperking

29 OKT 2015 - Mensen met een beperking worden steeds ouder en het aantal ouderen met een beperking neemt de komende jaren nog verder toe. De veroudering kenmerkt zich door specifieke behoeften en aandachtspunten..

Huisvesting vergunninghouders in leegstaand zorgvastgoed

27 OKT 2015 - Kan leegstaand zorgvastgoed een oplossing zijn voor de huisvesting van vergunninghouders (mensen die een verblijfsvergunning hebben ontvangen)? Uit een peiling van het Aedes-Actiz Kenniscentrum..

Denktanksessie Onderzoeksagenda Zorgcoöperaties

27 OKT 2015 - Het Kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving (Universiteit Utrecht) en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseren in samenwerking met de Stichting Omzien een bijeenkomst over..

Langer zelfstandig wonen - de opgave voor corporaties

23 OKT 2015 - In de komende jaren wonen steeds meer mensen die zorg nodig hebben in een sociale huurwoning. Het betekent dat de eisen waaraan het corporatievastgoed moet voldoen veranderen. In de..

Verhuizen naar zorgwoning wordt moeilijker

15 OKT 2015 - Er lijkt geen uitzondering te komen op passend toewijzen voor zorgwoningen. Het CDA had hierom verzocht, maar minister Blok schrijft aan de Tweede Kamer dat hij hier niets voor voelt. Onderzoeken..

Nederlanders in dubio over eigen woontoekomst

14 OKT 2015 - Nederlanders maken zich zorgen over de opvang van ouderen in de toekomst en zijn in dubio over hun eigen woontoekomst, omdat ze het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar hun familie niet..

Een huis delen: Hoe hou je het leuk?

08 OKT 2015 - Woongroepen voor studenten zijn alom bekend, maar ook woongroepen voor senioren worden steeds populairder. Woningcorporatie Nijestee huisvest een aantal bijzondere woongroepen in de stad Groningen..

Voorbeelden gestippeld wonen en harmonicawonen

02 OKT 2015 - Er is een grote variatie aan gemeenschappelijke woonvormen: woongroepen, centraal wonen en flexibele varianten, zoals gestippeld wonen en harmonicawonen. In een brochure staan vier inspirerende..

Ruimtelijke oplossingen voor scheiden wonen zorg

01 OKT 2015 - Zorgorganisaties en corporaties verhuren appartementen in het verzorgingshuis om dreigende leegstand te voorkomen. Het bestemmingsplan lijkt dat niet altijd toe te staan. Of er is strijd met..

Verzorgingshuis in nieuwe jas

01 OKT 2015 - Samen met mijn schoonvader van 102 bezoek ik de rommelmarkt in het plaatselijke verzorgingshuis. "Handig, die rollator", constateert hij. Hij gebruikt hem nog niet zo lang. Nu ontdekt hij het gemak..

Aanpassing WWS heeft gevolgen voor zorgwoningen

01 OKT 2015 - Het woningwaarderingsstelsel (WWS), het puntensysteem waarmee de maximale huurprijs van sociale huurwoningen wordt berekend, is per 1 oktober 2015 gewijzigd. De WOZ-waarde van de woning heeft in het..

Meergeneratie wonen in Duitsland

30 SEP 2015 - Laatst was een zorgbestuurder uit Singapore op bezoek in Nederland. Hij vertelde dat de ‘meergeneratiewoningen’ van vroeger op dit moment opnieuw gebouwd worden in zijn land. ‘Het is weer een..

Studiebijeenkomst 'Een nieuw samenspel'

28 SEP 2015 - Dankzij burgerinitiatieven ontstaan verrassende samenwerkingsvormen tussen burgers, overheden, organisaties voor welzijn, zorg en wonen en ondernemers. Deze bijeenkomst stelt dit 'nieuwe samenspel..

Thuishuis wint Nationale Eenzaamheid Prijs 2015

25 SEP 2015 - De Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 gaat naar Stichting Thuis in Welzijn met het project Thuishuis. Dat bepaalden de ruim 250 deelnemers aan het Nationaal Eenzaamheid Congres door te stemmen op een..

Uitzending Tijd voor MAX over woonvariaties

25 SEP 2015 - 'Ouder worden daar moet je jong mee beginnen', aldus Yvonne Witter van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg in de uitzending van Tijd voor MAX van 24 september 2015. De uitzending ging over..

Oproep: Werken aan vitale woongemeenschappen

24 SEP 2015 - Voor het experiment 'Vitale wooncomplexen en -gemeenschappen voor ouderen' zoeken Platform31 en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg acht corporaties, verenigingen van eigenaren of besturen met..

Eltheto: een woonzorgplein in Rijssen

18 SEP 2015 - Van een oud verzorgingshuis naar nieuw woonzorgcomplex, waar de nadruk ligt op wonen voor verschillende doelgroepen: gezonde senioren, mensen met dementie of een andere zware hulpvraag en ouderen..

Nominaties prijsvraag tegen eenzaamheid bekend

16 SEP 2015 - De jury van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 heeft drie nominaties bekendgemaakt. Alle genomineerde projecten zijn inspirerende voorbeelden die eenzaamheid voorkomen of verminderen via..

Leergang Wooncoaching Gemeenschappelijk Wonen

25 AUG 2015 - Wonen in een verzorgingshuis is door veranderingen in de regelgeving steeds minder gebruikelijk. Gemeenschappelijk wonen kan een prima alternatief zijn. Maar het oprichten van zo’n..

Traplopen voor punten: actief ouder worden in Japan

24 AUG 2015 - In Dream Lake Village, een dagopvangcentrum voor ouderen in Tokyo, kunnen de bezoekers punten sparen als zij zich inspannen. Alles is gericht op het stimuleren van activiteit. Japan wil de ouderen..

Rietveld: wonen met dementie zoals thuis

19 AUG 2015 - Zorgorganisatie ActiVite bouwde in Alphen aan den Rijn in eigen beheer een nieuw complex, speciaal voor mensen met dementie. Rietveld bestaat uit 19 kleinschalige woongroepen in een dorpsachtige..

Dragende en vragende huurders in de wijk

19 AUG 2015 - Corporaties bereiden zich voor op de groeiende groep kwetsbare burgers die thuis blijven wonen. Ook corporatie Portaal is intensief bezig met de huisvesting van bijzondere doelgroepen. Wat is..

The postman always rings twice

18 AUG 2015 - Een ‘age-friendly’ samenleving denkt niet in hokjes. Om ouderen te ondersteunen moeten alle bronnen worden benut, ook uit onverwachte hoek. Wat dacht u van de postbode? Tijdens haar vakantie was..

‘All-inclusive’ wonen met zorg, een nieuwe woonvorm voor ouderen

18 AUG 2015 - "Ik wil hier nooit meer weg" zegt een bewoner van woonzorgcentrum Godelinde in de Volkskrant van 18 augustus. In dit woonzorgcentrum wonen ouderen zelfstandig, en nemen een zorgarrangement af..

Digitale training helpt ouderen veiliger wonen 

13 AUG 2015 - De nieuwe digitale training Veilig Wonen helpt ouderen bij een veiliger woonsituatie. Ouderen zijn vaker dan gemiddeld slachtoffer van babbeltrucs en kwetsbaar bij brand. Met de nieuwe training..

Enquête regiobijeenkomsten Wonen en Zorg

06 AUG 2015 - De ministeries van BZK en VWS en de VNG organiseren drie regionale expertbijeenkomsten om de kennis en verbinding te versterken op het gebied van wonen en zorg. Op de bijeenkomsten kunt u samen met..

Leegstand in seniorenwoningen: hoe komt het en vooral, wat doe je er aan?

30 JUL 2015 - Op de valreep van 2014 schreef ik een blog over de verhuurbaarheid van seniorenwoningen. Recente berichten over leegstand in seniorenwoningen verbaasden mij, want tegelijkertijd waren er even zoveel..

Levendige ontmoetingsplekken creëer je samen

27 JUL 2015 - Atelier Kunst & Koken in de Amsterdamse Indische Buurt is er voor bewoners die in een sociaal isolement zijn geraakt. Met mooie initiatieven in en voor de buurt als bijproduct. In Den Bosch wist..

'Heeft u alles kunnen vinden?' Op weg naar een vriendelijke gemeenschap

20 JUL 2015 - ‘Heeft u alles kunnen vinden?’, vraagt de kassière bij de supermarkt mij. Ik knik en vraag me af of het zo is. Heb ik alles kunnen vinden? En waarom stelt zij deze vraag aan mij? Heb ik soms..

Voorbeelden gezocht van excellente zorgarchitectuur

16 JUL 2015 - Hoe kan de architectuur van een zorggebouw het zorgconcept ondersteunen? Dat is een vraag waar de winnaar van de Hedy d’Anconaprijs 2016 zeker een antwoord op zal hebben. Zorgaanbieders en..

Langer zelfstandig wonen: kwestie van lange adem

09 JUL 2015 - Het afgelopen jaar hebben alle betrokkenen bij ‘langer thuis wonen’ hard gewerkt en zijn goede resultaten geboekt. Maar er zijn nog veel inspanningen nodig om de woonwensen te realiseren van..

De Prinsemarij: techniek ondersteunt zelfredzaamheid

09 JUL 2015 - Zelfredzaamheid is het uitgangspunt van woonzorgcentrum De Prinsemarij in Dordrecht. Het nieuwbouwproject van zorgorganisatie Het Spectrum en woningcorporatie Trivire is in 2013 opgeleverd. De bouw..

Oproep: problemen met passend toewijzen zorgwoningen?

08 JUL 2015 - Minder nieuwbouw van zorgwoningen. En langere wachttijden voor ouderen en mensen met een beperking. Dat is het scenario dat dreigt nu corporaties vanaf volgend jaar hun woningen passend naar inkomen..

Gemeenschappelijk wonen over de grens

08 JUL 2015 - In het buitenland zijn volop voorbeelden te vinden van nieuwe woonvormen. In deze special worden gemeenschappelijke woonprojecten in Zweden, Duitsland en de Verenigde Staten belicht. Ter inspiratie..

Wohnen mit Alt und Jung - cohousing in Duitsland

07 JUL 2015 - "Wat ons verbindt is de bewuste keuze voor het gemeenschappelijk wonen met meerdere generaties”. Zo staat te lezen op de website van 'Wohnen mit Alt und Jung' (WAJ) in Keulen Neu-Ehrenfeld..

Swan's Market - cohousing in de Verenigde Staten

07 JUL 2015 - Swan’s Market is een oude markthal in het historisch stadscentrum van Oakland, Californië. Het bestaande gebouw, dat in verschillende delen gebouwd werd tussen 1917 en 1940, beslaat een heel..

Färdknäppen - cohousing in Zweden

07 JUL 2015 - Färdknäppen is een Zweeds cohousing project voor 'the second half of life', bedoeld voor mensen van 40 jaar en ouder die geen thuiswonende kinderen meer hebben. Het is in 1993 nieuw opgeleverd en..

Transformatie zorgvastgoed: 10 praktijkvoorbeelden

01 JUL 2015 - Als gevolg van het scheiden van wonen en zorg is voor de leegkomende verzorgingshuizen een nieuwe vastgoedstrategie nodig. In de studie 'Transformatie zorgvastgoed' heeft Platform31 voor het..

1 ons goed wonen, levert 1 kg welzijn, voorkomt 10 kg zorg

29 JUN 2015 - Woonvariaties ondersteunen: Tien tips voor gemeentes. Op maandag 15 juni vond het congres Samen vernieuwen in de Wmo plaats. Langer thuis blijven wonen is het devies. Om dat mogelijk te maken is..

Ik blijf thuis: 5 suggesties om uw eigen keuze te maken

15 JUN 2015 - Lekker thuis blijven wonen tot op hoge leeftijd is heel persoonlijk. Gelukkig is er steeds meer informatie om een keuze te kunnen maken die bij ú past. Hier de vijf aanraders die ik mijn..

Het Heem: langer zelfstandig wonen door samenwerking

11 JUN 2015 - Twee organisaties met één doel: in Baarlo hebben Wonen Limburg en Proteion Thuis de handen ineen geslagen om de bewoners van appartementencomplex Het Heem zo lang en zo goed mogelijk zelfstandig..

Duidelijkheid over verhuur corporatiewoningen door zorgorganisaties

09 JUN 2015 - Met een aanvulling op bestaande huurcontracten schept het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg duidelijkheid over de verplichte inkomenstoets voor corporaties die woonruimte verhuren aan..

Meergeneratie woongroep, van baby tot 'behoorlijk oud'

09 JUN 2015 - De eerste paal is in maart dit jaar de grond in gegaan. En begin volgend jaar is het zover: dan kunnen 89 mensen genieten van het wonen met meerdere generaties in een kersvers woonproject in..

Maak exploitatie verzorgingshuizen mogelijk

08 JUN 2015 - Het is lastig maar mogelijk om voormalige verzorgingshuizen rendabel te exploiteren als goede en betaalbare woonruimte voor ouderen met lage inkomens. Daarvoor moet de overheid ruimte in de regels..

Conferentie Langer Thuis: verslag en presentaties

04 JUN 2015 - Op 27 mei 2015 vond de conferentie 'Langer Thuis: inspiratie voor langer zelfstandig wonen' plaats, met ruim 180 deelnemers vanuit onder meer gemeenten, woningcorporaties en zorg- en..

Zorgwoning in de knel door huisvestingsverordening

03 JUN 2015 - Veel gemeenten stellen op dit moment een nieuwe huisvestingsverordening vast en regelen daarin de toewijzing van sociale huurwoningen. Gastblogger Margrieta Haan beschrijft de gevolgen voor..

Risico’s zorgvastgoed in beeld gebracht

21 MEI 2015 - Drie recente publicaties geven meer inzicht in de risico’s die corporaties en zorgorganisaties lopen met hun verzorgingshuizen. Door de gewijzigde wet- en regelgeving dreigt leegstand van..

Terras aan de Maas: woontoren als spil in de wijk

19 MEI 2015 - Vanuit hun gemeenschappelijke visie om mensen in staat te stellen om zo lang en prettig mogelijk thuis te laten wonen - met of zonder zorg- hebben Stichting Humanitas en woningcorporatie Maasdelta..

De helende omgeving van een monumentaal gasthuis

19 MEI 2015 - Bij de transformatie van het monumentale Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in het historische centrum van Amersfoort was het realiseren van een helende omgeving voor de gebruikers van het..

'Leerkring wonen en zorg is een mooie kenniscirkel'

18 MEI 2015 - De veranderingen in de langdurige zorg hebben grote gevolgen voor woningcorporaties. Ze krijgen steeds meer te maken met zelfstandig wonen van zorgdoelgroepen. Welke taak en functie kan en wil de..

Vernieuwers gezocht voor alleenstaande ouderen

12 MEI 2015 - Fonds NutsOhra organiseert in juni drie inspiratiebijeenkomsten voor het subsidieprogramma Meer Veerkracht, Langer Thuis. Vernieuwers met frisse ideeën op het gebied van meedoen en bewegen voor..

Handreiking brengt eisen brandveiligheid in kaart

30 APR 2015 - Langer zelfstandig wonen zorgt voor veiligheidsrisico’s. Ouderen en kwetsbare personen zijn immers niet altijd zelfredzaam. Vluchten en hulp bij brand is dan niet vanzelfsprekend. Het scheiden van..

Op naar meer huizen voor wereldburgers!

28 APR 2015 - Het is tijd voor superdiversiteit in wonen, zorg en welzijn! Veranderingen in de zorg, de transitie, de decentralisaties voerden de afgelopen tijden de boventoon. Intussen is er veel gebeurd, ook op..

Volop inspiratie voor decentralisatie in Rotterdam

23 APR 2015 - Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseerde samen met Guido de Ruiter een inspirerende tocht langs bijzondere projecten in Rotterdam. Op vier locaties kregen deelnemers een kijkje in de..

Mijn woonwensen voor later

23 APR 2015 - Vincent Bijlo maakte voor het congres Expeditie Begonia een column over zijn woonwensen. "Goedemorgen, ik woon hier best aardig hè? Dit was vroeger een werkplaats van NS,

Burgercoöperaties regelen zorg zelf

20 APR 2015 - Dorpen en stadswijken organiseren steeds vaker in een coöperatie zelf hun zorg of onderlinge hulp. Hun aantal steeg binnen een jaar met dertig procent, van 100 naar circa 130. "Er zit veel groei in..

Tool: Zelfstandig wonen voor bijzondere doelgroepen

16 APR 2015 - Corporatiehandreiking voor huisvesting van mensen met psychiatrische problemen, met praktische tips en voorbeelden van lokaal maatwerk uit de corporatiepraktijk.

De Veste: comfortabel wonen in een duurzaam gebouw

16 APR 2015 - Vanuit een gezamenlijke vennootschap bouwen woningcorporatie Habion en Amaris Zorggroep aan zeven nieuwe locaties. Een daarvan is De Veste in Naarden, een duurzaam woonzorgcentrum dat in juni 2014..

Plus Wonen, ouderinitiatief voor mensen met een psychotische gevoeligheid

14 APR 2015 - In 2005 hebben ouders het initiatief genomen om zelf een woonzorgcomplex te realiseren voor hun volwassen kinderen met als motto 'Gewoon waar mogelijk en zorg waar nodig’. De Stichting Plus Wonen..

Langer zelfstandig wonen: De Gelderse aanpak in beeld

13 APR 2015 - 'Iedereen wil oud worden, niemand wil het zijn', is een bekende volkswijsheid. Maar ook de titel van een nieuwe brochure van de provincie Gelderland, die al geruime tijd actief is op het gebied van..

Blik op particuliere woonzorgvoorzieningen

09 APR 2015 - De komende jaren neemt het aantal woonzorgvormen en de diversiteit daarvan toe. Een groeimarkt met kansen voor particuliere woonzorgconcepten, die sterk in opkomst zijn. Waar komt deze groei vandaan..

KRO Kruispunt uitzending over woonvariaties

31 MRT 2015 - “Veel ouderen die langer zelfstandig blijven wonen zijn nog onbekend met nieuwe woonvormen” zegt Yvonne Witter van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen Zorg in de KRO Kruispunt TV uitzending van..

Woonvormen

27 MRT 2015 - Thuishuizen, kangoeroewoningen, woongemeenschappen: de afgelopen decennia zijn er veel alternatieven ontwikkeld voor het zelfstandig thuis wonen en het wonen in een zorginstelling. Door het beleid..

Sluitende verzorgingshuizen: wie vangt de sociale functie op in de wijk?

25 MRT 2015 - Ouderen in aanleunwoningen krijgen te maken met het verdwijnen van voorzieningen door de sluiting van verzorgingshuizen. De sociale functie – zoals een ontmoetingsruimte en de gezamenlijke..

Woonmonitor 2015: senioren nog onbekend met nieuwe woonvormen

24 MRT 2015 - Nieuwe woonvormen voor ouderen zijn nog onbekend, terwijl die hard nodig zijn nu veel verzorgingshuizen sluiten en het overgrote deel van de senioren tot op hoge leeftijd zelfstandig blijft wonen..

Publieke ruimte belangrijk voor ouderen

16 MRT 2015 - Ouderen blijven langer zelfstandig wonen. Een aangename leefomgeving die uitnodigt om naar buiten te gaan ondersteunt dat. Zo blijven ouderen mobiel en ontmoeten zij anderen. De Raad voor de..

Uitgelicht: Meer doen met bestaande woningvoorraad

16 MRT 2015 - "Je kunt veel met renovatie", vindt architecte Karin Vissers (Vissers & Roelands architecten). En ze heeft bewijs. In Deurne zijn drie rijwoningen van woningbouwvereniging Bergopwaarts als..

Zorgvastgoed met toekomst

12 MRT 2015 - Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie 'Zorgvastgoed met toekomst' nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld. Tien diverse, net opgeleverde projecten..

Passende toewijzing of ongepaste afwijzing?

12 MRT 2015 - Als het aan de minister ligt, wijzen corporaties straks aan huurders alleen nog maar een woning toe waarvan de huur aansluit bij hun inkomen. Dit passend toewijzen is niet zo vanzelfsprekend als het..

Bouwen en inrichten voor mensen met dementie

12 MRT 2015 - Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie 'Zorgvastgoed met toekomst' nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld. Tien diverse, net opgeleverde projecten..

Uitgelicht: Bastide, ouderinitiatief voor autistische jongeren

12 MRT 2015 - Ouderinitiatief De Bastide realiseert in Eindhoven in totaal 30 zelfstandige woningen met begeleiding op maat voor normaal begaafde jongvolwassenen met autisme. Naast een fulltime baan is Anton van..

De pot op met de anti-mantelzorg regels!

11 MRT 2015 - Ben ik nou de enige die dit vindt? Nee toch? Mantelzorg in combinatie met wonen krijgt weinig tot geen aandacht in de planvorming en woonvisies van gemeenten en woningcorporaties. Gezien het steeds..

Voedseltuin Food for Good brengt mensen samen

10 MRT 2015 - In de achtste en laatste aflevering van de reportageserie 'Levendige ontmoetingsplekken' bezoekt Carin Giesen voedseltuin Food for Good in Utrecht. Anders dan bij andere buurtmoestuinen staat bij..

Volop kansen voor de serviceflat in de 21e eeuw

02 MRT 2015 - De klassieke serviceflat heeft ook in de 21e eeuw volop kansen. Complexen kunnen profiteren van de vergrijzing, de veranderingen in de financiering van de langdurige zorg en de toenemende..

Meer veerkracht, langer thuis

24 FEB 2015 - De meeste mensen willen in hun eigen vertrouwde buurt blijven wonen. Ook als zij ouder worden en meer hulp nodig hebben. Dat krijgen we telkens te horen bij de gesprekken die we voeren met..

Uitgelicht: Bewoners aan het roer bij collectief wonen

23 FEB 2015 - ‘Er is structureel behoefte aan collectieve woonvormen met zelfbeheer’, zegt Bernard Smits, bestuurder van de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG). Smits speelt al 20 jaar een cruciale..

Langer thuis wonen met domotica in Noord-Holland

17 FEB 2015 - Zorgorganisaties, gemeenten en installatiebedrijven in Noord-Holland noord willen gezamenlijk ten minste 1.000 woningen in Noord-Holland noord voorzien van betaalbare technische zorgoplossingen. Het..

Uitgelicht: Woongemeenschap De Naobers doet het zelf!

12 FEB 2015 - "Het grootste struikelblok hebben we bijna genomen. Het is bijna zo ver", zegt Gerard Broeksteeg, bestuurslid bij de LVGO en lid van woongemeenschap De Naobers in Zutphen. De Naobers is onderdeel..

Durf te leven met dementie: brochure voor gemeenten

04 FEB 2015 - In Noord-Brabant zijn al veel gemeenten bezig met het inrichten van een dementievriendelijke gemeente (DVG) zodat mensen met dementie kunnen blijven meedoen. De gemeenten Bladel, Steenbergen..

All-inclusive woonzorgconcept goed alternatief voor verzorgingshuis

29 JAN 2015 - Het woonzorgconcept All-inclusive is een goed alternatief voor het verzorgingshuis. Dat is een van de uitkomsten van een experiment dat Platform31, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ..

Uitgelicht: Extramuralisering in de praktijk

28 JAN 2015 - De transitie van de zorg is volop in gang en houdt menig zorgorganisatie en corporatie bezig. Sinds twee jaar komen mensen met een lichte zorgvraag niet meer in aanmerking voor een verblijf in een..

Handreiking voor de doorstroming van senioren

28 JAN 2015 - Corporaties hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het passend maken van seniorenwoningen (valpreventie, nul treden, rolstoelvriendelijk maken). Maar de doelgroep is honkvast, slechts 6..

Een eigen stekkie

22 JAN 2015 - Steeds vaker benaderen mensen ons met de vraag of er een mantelzorgwoning in de buurt is. Soms zijn het kinderen van ouderen die op zoek zijn naar een woonvorm voor hun ouders. Vaak zijn het ook..

Corporatiebarometer: Zorgen over huurders met problemen

22 JAN 2015 - Woningcorporaties gaan door de decentralisatie van de zorg meer woningen verhuren aan ouderen en mensen met psychische en sociale problemen. Dat verwacht 90 procent van de 146 directeur-bestuurders..

Nieuwe subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur

08 JAN 2015 - Per 1 januari is de ‘Nza-beleidsregel Zorginfrastructuur’ vervallen. In plaats daarvan is er de nieuwe ‘Subisidieregeling voortzetting zorginfrastructuur 2015-2017’, waarnaar in de tweede..

Bevlogen vrijwilligster brengt ouderentrefpunt tot leven

05 JAN 2015 - In de zevende aflevering van de reportageserie 'Levendige ontmoetingsplekken' bezoekt Carin Giesen ouderentrefpunt ’t Meijerke in Den Bosch, dat Jetty Lobregt in opdracht van woningcorporatie..

28-12-2015 09:02

E-mail nieuwsbrief

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. De nieuwsbrief bevat een overzicht van de laatst verschenen nieuwsberichten, nieuwe artikelen en bijeenkomsten.
AanmeldenLees onze laatste nieuwsbrief van 2 maart.

D E F